Kohti yhteistoiminnallisempaa Suomea – tervetuloa mukaan kehittämään tiekarttaa! 

,
urbaani näkymä kulkureitistä

Mutkikkaiden yhteiskunnallisten ongelmien ratkaiseminen voi onnistua vain erilaisten toimijoiden yhteistyönä. Mutta millainen yhteistyö on kenenkin kannalta tavoiteltavaa? Millaiset toimenpiteet auttaisivat julkista hallintoa, kansalaistoimijoita ja yrityksia toimimaan esimerkiksi ilmastonmuutoksen, luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen ja luonnonvaroihin, eläimiin, maankäyttöön ja elinympäristön laatuun liittyvien ongelmien ratkaisemiseksi? Tule mukaan suuntaamaan käännettä kohti yhteistoiminallisempaa Suomea! 

Kannustinten luomista yhteiselle ongelmanratkaisulle. Avoimuutta kansalaisyhteiskunnan puolelta tuleville aloitteille. Selkeyttä päätöksenteon voimasuhteisiin. Muun muassa näitä asioita nousi esiin kansalaistoimijoiden ja viranhaltijoiden pohtiessa CORE-hankkeen työpajoissa, mitä Suomi tarvitsee kehittyäkseen yhteisen ongelmien ratkaisijana. 

CORE eli Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen hanke Yhteistoiminnallisia ratkaisuja sirpaloituvien yhteiskuntien ongelmiin – käänne yhteishallintaan ympäristöpäätöksenteossa on kokeillut ja kehittänyt Suomeen sopivia käytäntöjä yhteiseen ongelmanratkaisuun. Hanke on käynnistänyt yhteistoiminnan osaamisen kehittämisen koulutuksilla ja rakentaa yhteisöä, jossa osaajat tukevat toisiaan.

Nyt valmisteilla on tiekartta näyttämään suuntaa kehitykselle, jossa niin julkisen hallinnon, kansalaisyhteiskunnan aktiivien ja yhteisöjen kuin yritystenkin osaaminen ja toiminta vauhdittavat mutkikkaiden yhteisten ongelmien ratkaisemista.

Tiekartta kuvaa, miksi Suomi tarvitsee yhteisen ongelmanratkaisun käytäntöjen ja kulttuurin kehittämistä ja miten käänne kohti yhteistoiminnallisuutta voi tapahtua. Tarkoitus on auttaa luomaan ymmärrystä ja tahtoa tällaisten käytäntöjen edistämiseksi ja näyttää suuntia konkreettisille toimille.

Oletko kiinnostunut helpottamaan omaa tai toisten toimintaa tällaisten ongelmien äärellä? Tiedätkö kokemuksesta, missä yhteistoimintaa erityisesti tarvittaisiin? Tai millaisia käytäntöjä pitäisi kitkeä? Tai oletko muuten kiinnostunut yhteisestä ongelmanratkaisusta tai muutoksen tekemisestä? Tutustu tiekartan luonnokseen ja tule mukaan kehittämään siitä erittäin hyödyllinen!

Tiekartta on Google Slides-dokumentti, johon voi vapaasti lisätä kommentteja kommenttitoiminnolla. Kommentteja voi kertoa myös tämän postauksen alla tai suoraan Lasse Peltoselle tai Maija Faehnlelle.   

Tiekartta on suunnattu erityisesti julkisen hallinnon, yritysten ja kansalaisyhteiskunnan toimijoille, jotka tähtäävät mutkikkaiden yhteisten ongelmien ratkaisemiseen ja pystyvät vaikuttamaan toimintatapojen uudistamiseen organisaatioissaan. 

Tämänhetkinen luonnos pohjautuu hankkeen tutkimuksen ja oppien koonnin rinnalla viimesyksyisiin työpajoihin, joissa joukko julkisen hallinnon edustajia ja kansalaistoimijoita koosti tiekarttatyön pohjaksi ajatuksia yhteistyön tarpeista, edistämisen keinoista sekä riskeistä. Keväällä 2021 on tulossa vastaava työpaja yritysten näkökulmista sekä avoin tilaisuus kaikille kiinnostuneille.

Kuva: Emma Luoma

 

 

 

0 kommentit

Kommentoi

Haluatko liittyä keskusteluun?
Ole hyvä ja osallistu!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *