Uusia työkaluja ympäristösovitteluun ja luonnonvarahallintaan

,

Kansainväliset opiskelijat hakivat tietoa ja käytännön kokemusta ympäristökonfliktien sovittelusta pohjoismaisen NOVA-yliopistoverkoston kurssilta.

– Meillä on paljon haasteita ympäristöpolitiikassa ja luonnonvarojen hallinnassa. Maa- ja metsätalouden on sopeuduttava ilmastonmuutokseen, ja myös sen vuoksi tarvitsemme uusia ympäristösovittelun työkaluja, osallistamisen menetelmiä ja vaikutuskeinoja, kertoo tohtoriopiskelija Estêvão Chambule kotimaansa Mosambikin tilanteesta.

Eduardo Mondlanen yliopistossa metsäteknologiaa opiskeleva Chambule haki uutta tietoa ja käytännön kokemusta ympäristöyhteistyöstä ja -sovittelusta pohjoismaisen NOVA-yliopistoverkoston kurssilta, joka pidettiin Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella 20.–24. elokuuta. Environmental collaboration and conflict resolution: The Crossroads of Forestry, Ecosystem Services and Wildlife -kurssin järjesti Itä-Suomen yliopisto yhteistyössä ALL-YOUTH- ja CORE-tutkimushankkeiden kanssa. Kurssille osallistui kolmisenkymmentä metsä- ja ympäristöalan perus- ja jatko-opiskelijaa 17 eri maasta.

NOVA-kurssin opiskelijat tulevat monenlaisista taustoista ja eri oppiaineista eri puolilta maailmaa. Tämä tuo haasteensa myös opettajille.

Kurssin opettajista professori Mara Hernández Meksikon CIDE-yliopistosta näkee vertaisoppimisen tärkeänä tapana jakaa tietoa ja käytännön kokemuksia ympäristösovittelusta moninaisen opiskelijaryhmän kesken. Olennaista on myös oppia yhdistämään teoriaa ja metodologisia tutkimusvälineitä todellisiin konfliktitilanteisiin.

Hernándezin mukaan merkittävät ympäristökonfliktit eri puolilla maailmaa liittyvät usein alueellisten ja paikallisten luonnonvarojen hyödyntämiseen kuten esimerkiksi öljyvaroihin Nigeriassa. Alueellisista haasteista ja konfliktien paikallisuudesta huolimatta sovittelukeinot voivat olla yhteisiä.

Lue koko artikkeli Itä-Suomen yliopiston sivulta!

0 kommentit

Kommentoi

Haluatko liittyä keskusteluun?
Ole hyvä ja osallistu!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *