Oregonissa osavaltio otti sovittelun työkaluksi ongelmanratkaisuun

Monimutkaisten ongelmien ratkaisemisessa on Suomessakin kiinnostuttu Oregonin mallista. Oregonissa on kokemusta ongelmanratkaisun toimintamallien rakentamisesta jo 1980-luvulla ympäristökiistoissa ja sittemmin muissakin aiheissa.

CORE-hankkeen johtaja Lasse Peltonen pohtii Uusi Kaiku -lehden haastattelussa oregonilaisen ja suomalaisen yhteiskunnan erityispiirteitä ja Oregonin oppien hyödyntämistä Suomessa.

”Lasse Peltonen näkee merkittävän eron Suomen ja Oregonin välillä siinä, millaiseksi valtion rooli ymmärretään. Oregonissa osavaltion täytyy selvemmin lunastaa oma paikkansa ongelmien ratkaisussa. Ihmiset kiinnittyvät paikallisiin yhteisöihinsä vahvemmin kuin valtioon. Yhteistyöhön ajaa myös vaatimus koota resursseja hankkeisiin muualtakin kuin veronmaksajilta. Suomessa taas valtio määrittelee edelleen marssijärjestystä, eikä ole tottunut neuvottelemaan muiden osapuolten kanssa.”

”Peltonen muistuttaa, että kyse on systeemisestä muutoksesta eli siitä, miten eri hallinnonalat haluavat muuttaa käsitystä itsestään ja toimintatavoistaan. Suomessa valtion rooli sovittelun ja vaihtoehtoisen riidanratkaisun järjestämisessä voisi olla luonteva, sillä valtio nauttii Suomessa kansalaisten luottamusta.”

CORE-hanke toi Oregonin National Policy Consensus Centerin asiantuntijat kouluttamaan Suomessa eri hallinnonalojen ihmisiä yhteistyön tekemisen ja ristiriitojen ratkaisun tavoista. ”Palaute koulutuksesta oli erinomaista. Parhaillaan teemme selvitystä, kuinka nämä asiantuntijat ovat kyenneet omassa työssään hyödyntämään saamaansa oppia, Peltonen sanoo.”

Lue koko haastattelu tästä. Katso myös Lasse Peltosen blogi Oregonin toimintamalleista.

Kuva Oregonista: Lasse Peltonen.

0 kommentit

Kommentoi

Haluatko liittyä keskusteluun?
Ole hyvä ja osallistu!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *