core_weblogo

Yhteisoiminnallinen hallinta -uutiskirje 1/2022

Hienoa, että olet kiinnostunut yhteistoiminnallisesta hallinnasta! CORE-hanke tutki ja kehitti yhteistoiminnallisen hallinnan käytäntöjä reilujen ja tehokkaiden, parhaaseen tietoon perustuvien ratkaisujen luomiseksi kiistanalaisiin ympäristön ja luonnonvarojen käytön ongelmiin. Hanke päättyi virallisesti helmikuussa 2022, mutta yhteistoiminnallisen hallinnan kehittäminen jatkuu muun muassa uusien hankkeiden ja yliopistojen opetuksen kautta. Hankkeen verkkosivu, Twitter-tili, Facebook-sivu ja ResearchGate-sivu säilyvät toiminnassa toistaiseksi.

Suuri kiitos kaikille hankkeen kanssa tavalla tai toisella vuorovaikuttaneille ja työtämme seuranneille!

Tämä on tällä erää viimeinen uutiskirje. Esittelyssä tällä kertaa:
  • Tuloksia! Tiekartta kohti yhteistoiminnallisempaa Suomea, yhteistoiminnan materiaalipankki, politiikkasuositus ja podcast kokoavat CORE-hankkeen tuloksia avuksi yhteisen ongelmanratkaisun kehittämiseen.
  • Tapaustutkimuksena valokeilassa rahankeräyslain uudistamisen prosessi
  • Lukuvinkkejä

Viheliäisten ongelmien ratkaisemiseen löytyi uusia keinoja

Luonnonvarojen ja alueiden käytön kysymykset ovat tyypillisiä esimerkkejä tilanteista, joissa risteäviä intressejä on sovitettava yhteen, eikä se onnistu ilman osapuolten yhteistyötä ja sitoutumista. Dialogin arvoa jo ymmärretään. Moni ongelma ei kuitenkaan ratkea pelkällä dialogilla tai sillä, että osapuolia “kuullaan”.

Ihmiselle ei ole luontaista niellä toisten jo pitkälle tekemiä ratkaisuja. Antautuminen aitoon yhdessä tekemiseen on monelle vielä uutta. Viranhaltijat helposti kokevat, että oma organisaatio on vastuussa ratkaisujen löytymisestä. Moni mukaan kutsuttava on tottunut lähestymään prosesseja edunvalvonnan asenteella oma ratkaisuehdotus takataskussa.

Monipuolisesti parhaat ratkaisut pääsevät kuitenkin kehittymään vasta, kun ongelmanratkaisulle on tasapuoliset ja turvalliset olosuhteet. Yhteistoiminnallisten prosessien suunnittelussa esimerkiksi tasa-arvoistetaan osaamiseltaan ja resursseiltaan erityyppisten toimijoiden mahdollisuuksia olla mukana.

Valtiolla.fi-sivun artikkeli johdattaa tutustumaan yhteistoiminnan ideaan ja sen soveltamiseen CORE-hankkeen tulosten avulla:

Käytätkö tiekarttaa tai materiaalipankkia johonkin? Halutessasi voit kertoa meille tekijöille ja vinkiksi muille, mihin ja miten olet itse näitä mahdollisesti käyttänyt. Myös kaikki palaute ja kehittämisehdotukset ovat hyvin tervetulleita ja avuksi jatkokehittelyissä. Kokoamme käyttöesimerkkejä ja palautetta tiekartan loppuun.

Meihin voi olla yhteydessä:

Lasse Peltonen, CORE-hankkeen johtaja, Itä-Suomen yliopisto, lasse.peltonen[a]uef.fi, 050 466 7204
Maija Faehnle, CORE-hankkeen vuorovaikutusvastaava, Suomen ympäristökeskus, maija.faehnle[a]syke.fi, 0295 25 1109

Lue koko artikkeli Valtiolla.fi -sivulla

Kuuntelun voima viheliäisten ongelmien ratkaisussa — esimerkkinä rahankeräyslain uudistaminen

ihmiset istuvat ringissä tuoleilla valoisassa huoneessa.
Viheliäisten monitavoitteisten yhteiskunnallisten ongelmien ratkaiseminen on vaikeaa. Joissain tapauksissa ratkaisun avaimet voivat kuitenkin löytyä yksinkertaisesti siitä, että suunnittelusta vastaavat tahot uskaltavat ottaa riskin ja vastuuttaa sidosryhmät toimivien ratkaisumallien etsintään. CORE-hanke analysoi onnistunutta tapausesimerkkiä, jossa viranomaisten ja sidosryhmien yhteistyö tuotti yhteisesti hyväksyttävän ehdotuksen kiistanalaisen rahankeräyslain uudistamiseksi.

Lue lisää

Lukemista

Ratkaisuja tieteestä - politiikkasuositukset kootusti saatavilla

Ratkaisuja tieteestä - politiikkasuositukset kootusti saatavilla
Strategisen tutkimuksen hankkeiden laatimat uusimmat politiikkasuositukset löytyvät strategisen tutkimuksen verkkosivulta. Lue lisää
facebook twitter